מאמר מאת איתי קורצ'י, רו"ח, MA
אם לאחרונה מכרתם נכס ושילמתם מס שבח, המאמר הבא יכול לחסוך לכם עשרות אלפי שקלים. במיוחד אם עברתם את גיל 60 אבל לא רק.
מס השבח הוא המס המשולם על הרווח ממכירת נכס מקרקעין- דירה, חנות, קרקע או כל מבנה אחר המחובר לקרקע. השבח (רווח) ממכירת נכס מחולק למספר חלקים ועל כל חלק חל שיעור מס שונה-
- רווח אינפלציוני– הצמדה למדד של עלויות הנכס והעסקה- רווח זה ברובו פטור ממס שבח.
- רווח ריאלי עד מועד התחילה (6 בנובמבר 2001)- זהו הרווח שמעל הרווח האינפלציוני, שמיוחס לתקופה שמרכישת הדירה עד לתאריך 6 בנובמבר 2001- שיעור המס בגין רווח זה הינו מס שולי, כלומר 10-47 אחוזים.
- רווח ריאלי עד מועד השינוי (31 בדצמבר 2011) – זהו הרווח שמעל הרווח האינפלציוני, שמיוחס לתקופה שמרכישת הדירה או תאריך 6 בנובמבר 2001 (המאוחר מבניהם) ועד לתאריך 31 בדצמבר 2011- שיעור המס על רווח זה הינו 20 אחוזים.
- רווח ריאלי לאחר מועד השינוי– – זהו הרווח שמעל הרווח האינפלציוני, שמיוחס לתקופה שמרכישת הנכס או 1 בינואר 2012 (המאוחר מבניהם) ועד מכירת הנכס- שיעור המס על רווח זה הינו 25 אחוזים.
– אני רוצה להרחיב טיפה על כל אחד מסוגי השבח והמס ששילמתם בעת מכירת הנכס –
המס השולי, זה שנע בין 10 ל 47 אחוזים, גובהו תלוי בגובה שאר הכנסותיכם מיגיע אישית (משכורות או עסק) ובגילכם (במידה ואתם מתחת לגיל 60 מדרגת המס המינימלית בחלק זה היא 31%). העניין הוא שבעת תשלום מס השבח לרוב לא מתחשבים ביתר ההכנסות שלכם ובגילכם ומחייבים אתכם במס המירבי שהוא 47 אחוזים. יסלחו לי חברי עורכי הדין, אבל אם חשבתם שעורך הדין שליווה אתכם בתהליך המכירה דאג שתשלמו את המס השולי הרלוונטי אליכם, אז רוב הסיכויים הם שאתם טועים, ושילמתם 47 אחוזים.
לגבי חלק השבח שמחויב ב 20 או 25 אחוזים- במידה ואתם מעל גיל 60, אתם זכאים להנחה ועל חלק מהשבח תהיו זכאים לשלם "רק" 10 או 14 אחוזים בהתאם לייתר הכנסותיכם. וגם כאן יסלחו לי חברי עורכי הדין.
בנוסף לדברי בשתי הפסקאות הקודמות, קיימת האפשרות לפרוס את מס השבח לתקופה של עד ארבע שנים ולנצל בכל שנה את מדרגות המס המתאימות לכם ונקודות הזיכוי שלכם. ושוב, כנראה כששילמתם מס שבח, לא ניצלתם את ההטבה הזו.
עוד נקודה חשובה שיש לשים אליה לב-ישנם שני סוגים של זיכויים אליהם זכאים נישומים- סוג ראשון- זיכויים שניתן להזדכות עליהם רק כנגד הכנסה מיגיעה אישית (משכורת או עסק) כמו זיכוי בגין ישוב מזכה או נקודות זיכוי לחייל משוחרר, המשמעות היא שבמידה ולא תנצלו זיכויים אלה כנגד הכנסתכם מיגיע אישית, לא תוכלו לנצל אותם כנגד הכנסותיכם הפאסיביות כדוגמת שבח ממכירת מקרקעין.
סוג שני של זיכויים הם זיכויים אשר ניתן להזדכות עליהם נגד כל הכנסה, פאסיבית (כמו שבח) או מיגיעה אישית, כדוגמת נקודות זיכוי תושבות או בגין ילדים "מטולי יכולת" (ילדים עם צרכים מיוחדים). את נקודות זיכוי אלו תוכלו לנצל גם כנגד מס השבח.
חברים, אם הגעתם עד לשורות אלה – כנראה שמגיע לכם הרבה כסף חזרה. בבקשה תפנו ליועץ שמבין בנושא ויוכל להחזיר לכם את מה ששלכם.